Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΙΑ ΣΚΕΨΗ, ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ ΜΑΣ.

Μήνες τωρα διαβάζω άρθρα στις εφημερίδες , αναρτήσεις στα μπλοκ , ακούω ομιλίες συζητήσεις απόψεις και ανακοινώσεις σε τηλεόραση και ραδιόφωνο και προσπαθώ να αποκρυπτογραφήσω την αλήθεια πίσω απο τις λέξεις.
Άλλοτε πάλι απέχω απο όλα λες και με την απουσία της ενημέρωσης θα ξορκίσω και το κακό σαν την στρουθοκάμηλο που όταν έχει το κεφάλι στο χώμα κανένα λιοντάρι δεν μπορεί να της κάνει κακό.
Ποιος φταίει? Πως φτάσαμε εδώ? Τι θα γίνει τώρα?

Τελικά είναι πιο ανώδυνο να φταίνε οι άλλοι!
Οι Ευρωπαίοι που έχουν συμφέροντα και μας έβαλαν στη λούμπα.
Οι κυβερνήσεις που δρουν με καρεκλολατρεία εδώ και 60 χρόνια.
Οι τράπεζες που εφαρμόζουν νόμιμη τοκογλυφία.
Οι γείτονες μας που προσδοκούν να πατήσουν τα εδάφη μας.
Τα διεθνή κέντρα συνωμοσίας που υφαίνουν τον ιστό της παγκόσμιας διακυβέρνησης.

ΕΜΕΙΣ? ΕΓΩ? ΕΣΥ?
Κατά γενική ομολογία είμαστε τα ΘΥΜΑΤΑ!!!!!!!!!
Δηλαδή άβουλα ανθρωποειδή χωρίς υπόσταση , αξιοπρέπεια , συνείδηση αλλα με φιλότιμο και ιστορικό DNA που εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι και έστησαν χορό στο σβέρκο μας!

Για όλα τελικα φταίει το ΧΡΗΜΑ!
Όμως πάντα άκουγα οτι τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία άρα τώρα που  τα χάσαμε γιατί έχουμε βυθιστεί στην μιζέρια , την δυστυχία και την ανασφάλεια?

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΚΛΕΙΔΩΣΑΜΕ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟΝΤΟΥΛΑΠΟ ΤΗΣ ΕΝΔΟΞΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ.

Η μόρφωση απο τροφή και εξέλιξη του πνεύματος έγινε sos θέματα για τις πανελλήνιες και επαγγελματική αποκατάσταση με ωράριο 8-2 , 15 επίσημες αργίες και 1 απεργία.
Η υγεία απο κοινωνικό αγαθό έγινε εμπόριο φαρμάκων, ανταλλαγή φακέλων και κοινωνική καταξίωση με τελευταίο μοντέλο Μερτσέντες.
Η πολιτική απο δημοκρατική προάσπιση των κοινωνικών συμφερόντων έγινε καριέρα και οικονομική υπεραποκατάσταση 300 ανθρώπων και αλισβερίσι μεταξύ μιας ψήφου για μια πρόσληψη , μια μετάθεση , μια μεταγραφή , μια ευνοϊκή δικαστική απόφαση.
Η οικογένεια απο ευλογία έγινε κριτήριο επιδόματος , και ξεπερασμένη ιδεολογία του παρελθόντος.
Η πίστη απο λύτρωση ψυχής έγινε οικονομικό-κτηματομεσιτική εταιρία που μοιράζει συγχωροχάρτια έναντι αδρού αντιτίμου.
Η νεολαία απο ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο έγινε ο καθρέπτης της δικής μας πορείας που απορρίπτουμε ως ανεπαρκή γιατί δεν μας αρέσει.
Η ευτυχία απο το χαμόγελο ενος παιδιού έγινε η απόκτηση νέου αυτοκινήτου , μεγάλου σπιτιού , πιστωτικής κάρτας , εξοχικού , τηλεόρασης plasma 80 ιντσών , κινητού τηλεφώνου και γρήγορου ίντερνετ για κοινωνική δικτύωση.
Η ιστορία μας συνωστισθηκε όλη σε μια προβλήτα της Σμύρνης και οι αισθήσεις μας εκμηδενίστηκαν για να μην μπαίνουμε στον κόπο να μιλάμε , να ακούμε , να βλέπουμε και παράλληλα να σκεφτόμαστε και να προβληματιζόμαστε γιατι όλα αυτά απαιτούν χρόνο και ο χρόνος ειναι.......ΧΡΗΜΑ και εμείς δηλώσαμε τυφλή υποταγή χρόνια τώρα σ'αυτό τον τρανό αφέντη.

Οικονομική κρίση?...........ΟΧΙ
Κρίση ΑΞΙΩΝ βιώνουμε όλοι μας και αυτή όσα δάνεια κι αν πάρουμε όσα χρέη κι αν παραγραφούν ......ο πλανήτης ολάκερος να πέσει στα πόδια μας αργά η γρήγορα και πάλι εδώ θα φτάσουμε.

ΕΜΕΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ!
Πραγματικά το πιστεύω..........δεν έχουμε πια τα εφόδια για να αλλάξουμε.
Αν έχουμε όμως το κουράγιο να δούμε τι κάναμε , να σταθούμε όρθιοι και να κοιτάξουμε κατάματα την ζωή μας χωρίς δικαιολογίες που ομορφαίνουν την ασχήμια της τότε ίσως τα παιδιά μας να έχουν ελπίδα.

Εμείς θα περιπλανηθούμε 40 χρόνια στην έρημο της απέραντης ματαιοδοξίας μας λέγοντας τους την αλήθεια για τα λάθη μας , διδάσκοντας τα όλα αυτά που εμείς απαρνηθήκαμε , ζητώντας συγνώμη για τη μοίρα που τους κληρονομήσαμε και ιεραρχώντας της βασικές αξίες της ανθρωπιάς και της αξιοπρέπειας απο την αρχή.

Και όταν και ο τελευταίος απο μας θα φύγει τότε τα παιδιά αυτά θα είναι ελεύθερα  να μπουν στη "Γη της επαγγελίας" γιατί εμείς την χάσαμε για πάντα ..........και αυτή ίσως είναι η πιο μεγάλη αλήθεια της γενιάς μας.

16 σχόλια:

  1. Πόσο δίκιο έχεις, Νέλλη μου!!Πικρή η αλήθεια αλλά αλήθεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ!Η κρίση αξιών είναι η μεγαλύτερη κρίση που βιώνει η χώρα μας δυστυχώς!!!!Καλό ΣΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό ακριβώς! Κρίση ΑΞΙΩΝ...όλα όσα ήθελα να πώ και δεν έβρισκα τις σωστές λέξεις, τα είπες εσύ!!!
    Εύχομαι να ξυπνήσουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνω απολυτα!!!!!! Καλο Φθινοπωρο!! :ο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στα περισσότερα συμφωνώ....αυτό με το οποίο αρνούμαι να συμφωνήσω είναι ότι όλα όσα περιγράφεις ισχύουν καθολικά, για όλους...κι αυτό είναι και η ελπίδα μου και η (όποια) αισιοδοξία μου για το μέλλον: δεν είμαστε όλοι έτσι! Αυτό που λέω συνήθως είναι το εξής: ας κοιτάξει ο καθένας στο περιβάλλον του, στο μικρόκοσμό του, πόσους διεφθαρμένους, καλοπερασάκηδες, συμφεροντολόγους, κοινωνικά ανήθικους ανθρώπους γνωρίζει; Αρκετούς μάλλον.....και πόσους όμως σωστούς, ηθικούς και ακέραιους; Ας κάνει μια αυτοκριτική! Δεν είναι το ίδιο να παρκάρω μια δυο φορές παράνομα με το να κλέβω συστηματικά και κατ' επανάληψη το κράτος και συνεπώς το συνάνθρωπό μου! Δεν είμαι το ίδιο υπεύθυνος εγώ με όσους άσκησαν την εξουσία στον τόπο μας τις τελευταίες δεκαετίες....κι εννοώ όλες τις εξουσίες....

    Βέβαια μερικές φορές απογοητεύομαι και σκέφτομαι ακριβώς όπως εσύ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανεραιδα μου εχεις απόλυτο δίκιο , ποτέ και τίποτα στη ζωή μας δεν είναι απόλυτο και καθολικό αλλά αυτό που σήμερα συμβαίνει μας καταπίνει όλους.
    Όμως θα διαφωνήσω μαζί σου ως προς το παράδειγμα σου γιατί από τα μικρά τελικά φτάνουμε στα μεγάλα.
    Και αυτό ακριβώς νιώθω αυτές τις μέρες ότι από τις μικρές καθημερινές παρασπονδίες με τα χρόνια φτάσαμε στο άλλο άκρο.
    Συγκρίνεται το παρκάρισμα με το άδειασμα των κρατικών ταμείων?.....ΟΧΙ
    Αλλά χιλιάδες ελληνες με το ίδιο σκεπτικό παρκάρουν καθημερινά πάνω σε διαβάσεις , χώρους αναπήρων , ράμπες πεζοδρομίων , σκεπτόμενοι ότι δεν είναι πια και το τέλος του κόσμου.

    Ένα πιτσιρίκι κλέβει από ένα άλλο 1 ευρώ συγκρίνεται με το να κλέψεις 10 ασφαλιστικά ταμεία?
    Ποσοτικά όχι..... ηθικά?

    Σήμερα την ηθική διάσταση της παραβατικότητας την μετράμε ποσοτικά αλλά η ποσότητα εξαρτάται από το μέγεθος του πορτοφολιού.
    Ο δικός μου μικρόκοσμος μου επιτρέπει να κλέψω 10 και στον διπλανό 1.000.000 και έτσι χάνουμε την ουσία.
    Δεν μιλάω ως αλάθητος κοινωνικός κριτής αλλά ως κομμάτι αυτής της κοινωνίας που κουβαλάω τις δικές μου "αμαρτίες".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πόσο θλιβερά φαντάζουν όλα αυτά....Κουράγιο σε όλους μας.Κουράγιο και σε εσένα....Κάνουν στην Ονειροχώρα θλιβερές σκέψεις; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νελη ποσες αληθειες εχει το κειμενο σου !!!!!
    η γενιά μου -του Πολυτεχνείου- ειναι αυτη που ειχε ιδανικα ,μαχόταν γιαυτα και που ξαφνικα αλλαξε και μας επιασε η ορεξη για περισσότερα πλουτη, περισσοτερη δυναμη ,περισσότερη δοξα και ολα τα ''περισσοτερα'' που τα ακολουθουν
    υπαρχουν ομως και καποιοι ρομαντικοι που εμειναν σαυτα για τα οποια παλεψαν και ειναι στο περιθώριο σημερα γιατι δεν έσκυψαν το κεφαλι ,γιατι δεν λύγισαν την μεση τους
    οσο σκληρο και να μας ακουγεται εμεις ειμαστε αυτοι που ''χαλασαμε'' και παρασύραμε σαυτο και τα παιδια μας
    θελω να πιστευω οτι υπαρχει ελπιδα για να ξαναγινουμε ανθρωποι με ιδανικα και αξιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Neli, δεν εννοώ αυτούς που από γαϊδουριά και αδιαφορία θα παρανομήσουν ή θα αδικήσουν, όσο μικρό κι αν είναι το παράπτωμά τους....εννοώ αυτούς που επειδή θα διπλοπαρκάρουν και επειδή αναγκάζονται να το κάνουν, θα βγουν δυο και τρεις φορές από την τράπεζα να δουν αν ενοχλούν....καταλαβαίνεις φαντάζομαι το πνεύμα μου....αυτούς τους ρομαντικούς που λέει και η Ειρήνη από πάνω, αυτούς εννοώ....κακώς διπλοπαρκάρουν, ναι, η διαφορά είναι όμως ότι το ξέρουν, το συναισθάνονται και πιθανώς θα σκεφτούν πολύ καλά πριν το ξανακάνουν...Βέβαια αυτοί είναι μειοψηφία και εντελώς στο περιθώριο, πώς θα ακουστεί η φωνή τους, πώς θα επιβάλουν τη θέλησή τους, πώς θα γίνουν το παράδειγμα;; Δεν ξέρω....ίσως και να είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα σου! Δε θέλω με τίποτα να το δω έτσι, γιατί δε θέλω να χάσω κάθε ελπίδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ...... μακάρι να μπορούσαμε να συννενοηθούμε μεταξύ μας οι άνθρωποι και να χτίσουμε κάτι νέο... δικό μας...
    ... φοβάμαι όμως πως πάλι οι δυσκολίες θα φέρουν φαγωμάρα και η φαγωμάρα κι άλλες δυσκολίες...

    μπορούμε πολλά νέλη αλλά δεν το πιστεύουμε... δεν πιστεύουμε σε μας...


    μπράβο σου που έθιξες σοβαρά ζητήματα
    οι καιροί απαιτούν σκέψη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ακουσες;Σε Χειροκρότησα!
    Πριν λίγα χρόνια που έβλεπα όλα αυτά που περιγράφεις να συμβαίνουν από το μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο σφάλμα κατ' επανάληψη,έλεγα δεν μπορεί θα γίνει το μπαμ,δεν είναι δυνατόν να παίρνουν όλοι δάνεια μεγαλύτερα από το μισθό τους,πως θα τα δώσουν πίσω,δάνεια είναι δεν είναι επιδοτήσεις,τυφλώθηκαν όλοι από το χρήμα και χάλαγαν αχόρταγα.έπαιρναν σπίτια,αυτοκίνητα,που στην ουσία δεν τα χρειάζονταν,μου πρόσφεραν κι εμένα μα δεν τα πήρα (ευτυχώς)γιατί τώρα τα ζητάνε πίσω,λογικό το βρίσκω,το παράλογο ξέρεις ποιο, είναι ότι δεν θα τα δώσουν πίσω αυτοί που τα πήραν γιατί δεν τα έχουν πια,τα φάγανε,εμείς που δεν πήραμε θα τα δώσουμε,νομίζω ότι παίζω σε μια τραγωδία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. συμφωνω 100% με οσα σκεφτεσαι και γραφεις!
    οσο για το "ολοι δεν ειμαστε το ιδιο"...και την μεζουρα μετρησης κλεψιας ...διαφωνω...ΟΛΟΙ λιγο η πολυ βοηθησαμε σε ολο αυτο.ΟΛΟΙ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ...απλα αλλοι ειναι πρωταγωνιστες αλλοι κομπαρσοι και αλλοι σκηνοθετες.
    Οταν κανουμε απολογισμο η αυτοκριτικη αν ξεκινησουμε να λεμε... εγω εκλεψα πιο λιγα απο τον αλλον...δεν οδηγουμαστε πουθενα!
    Ας κοιταξουμε λοιπον με ειλικρινεια μεσα μας...και ας παραδεχτουμε και τα "μικρα" λαθη που καναμε....Αν δεν τα επαναλαβουμε ...ισως εχουμε καποια ελπιδα....Δεν ειναι οικονομικη αυτη η κριση ειναι καθαρα πολιτισμικη και ηθικη!!!!!!misirlou
    καλη σου εβδομαδα ΝΕΛΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΠΟΣΟ ΔΙΚΙΟ ΕΧΕΙΣ!!! ΣΚΛΗΡΗ ΑΛΛΑ ΑΛΗΘΙΝΗ Η ΠΕΝΑ ΣΟΥ!!! ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΨΑΧΝΑΝ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΚΑΙ Ν΄ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΑΝ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΕΙ, ΚΙ ΟΧΙ ΝΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΤΟ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΠΙΑ "ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"... ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σήμερα ξύπνησα πολύ νωρίς, δεν ξέρω γιατί, ίσως επειδή θα 'ρχόμουνα στο σπίτι σου και θέλει πολύ πολύ ώρα για να το δεις καλά και να το μελετήσεις.
    Τα "ρούφηξα" ΟΛΑ!!! Από τις κατασκευές σου, τις επεξηγήσεις σου, θαύμασα, ζήλεψα και τελικώς στάθηκα στο κείμενό σου. Με εντυπωσίασε. Ξέρεις, όταν είπε ο Πάγκαλος το περίφημο "Μαζί τα φάγαμε", ήμουνα Η ΜΟΝΗ που είπα "Καλά τα λέει". Η παρέα μου σύσσωμη να πέσει να με γδάρει. Χα χα χα, τι λες ρε Φιλία... και άλλα τέτοια. Όταν όμως άρχισα τις ερωτήσεις τύπου "Εσύ την κρύβεις την πισίνα που έφτιαξες;" ή "Εσύ δηλώνεις τα πάντα;" η κλασική απάντηση: "Το ίδιο είναι;"
    Ηθικά, ναι, το ίδιο είναι. Ο καθένας ανάλογα με το πόστο του και τις δυνατότητές του, όλοι φάγαμε. Και εις βάρος ημών των ιδίων!!!!!
    ΚΡΙΣΗ ΑΞΙΩΝ αυτό είναι. Ακόμα και για το απλούστερο: Γιατί όταν πάμε "έξω" στεκόμαστε προσοχή μπροστά στο νόμο; Διπλοπαρκάρουμε; Ούτε να το διανοηθούμε! Γιατί εκεί "έξω", ΟΛΟΣ Ο ΛΑΟΣ στέκεται προσοχή μπροστά στο νόμο. Αυτό δεν είναι θέμα μαγκιάς. Είναι σεβασμός. Προς τους άλλους και πρώτα απ' όλα, προς τον εαυτό μας.
    Δεν είμαι ξενολάτρης, κάθε άλλο. Λατρεύω την Ελλάδα και δε θάθελα να είμαι τίποτ' άλλο από Ελληνίδα. Ας βλέπουμε όμως και λίγο το "μέσα" μας!
    Neli μου, να έχεις μια λαμπρή μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πού είσαι γλυκιά μου ? Φτιάξε μας κάτι σαν εκείνο το βάζο σου που με ξετρέλανε παπιέρ μασε και ξεσήκωσέ μας πάλι! Αν περάσεις από το σπιτάκι μου σου έχω ένα βραβειάκι δωράκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ένα βραβείο σε περιμένει στο blog μου καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή